A sávos művelés („strip-till”) egy, a minimális talajművelésbe illeszkedő technológia. Kukorica, cékla, napraforgó, repce és számos más növénykultúra vetése előtt alkalmazható. A technológia lényege, hogy csak a vetés sávjában végzik a talajművelést, kapás vagy tárcsás művelőeszközökkel. A talajt takaró növénymaradványok a felszínen maradnak. A technológia számos előnnyel rendelkezik, és a hagyományos talajművelési módszerek esetében elértekhez hasonló hozamokat tesz lehetővé, miközben időt, költségeket, input anyagokat takarít meg, és óvja a talajéletet és a talajszerkezetet. A sávos művelés előnyei.
Sávos művelés lokális műtrágya-kijuttatással kombinálva
A sávos művelés lehetőséget biztosít arra, hogy a megművelt sávba műtrágyát juttassunk ki vetés előtt. Az agrárkamara által végzett kísérletek bizonyítják, hogy a sávos művelés során starter műtrágya (N-P) magágyba történő kijuttatásával +3 tonna hektáronkénti hozamnövekedés érhető el szárazanyagra vonatkoztatva, és évente.1
A vetés vonala és a sávos művelés: csökkenő vetési költségek
A sávos művelési módszerekkel, a hagyományos rendszerű talajműveléssel összehasonlítva, a talajtípustól függő mértékben idő takarítható meg, és jelentősen csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Ezen kívül a sávos művelés és a sekélyen történő minimális talajművelési módszerek a szántással és a mélyebb „min-till” műveléssel összehasonlítva jelentősen csökkenteni képesek a vetés költségeit.
Takarítson meg időt azzal, hogy csak a vetés sávját műveli
A talajtípustól függően a sávos művelést 6–12 km/h sebességgel lehet végezni. Egy mélyen járó eke kb. 8 km/h-val dolgozik. A hagyományos módszerekkel agyagos talajokon 2 menetben javasolt végezni a talaj-előkészítést. Könnyű talajokon egy menet elégséges a magágy-előkészítéshez a vetőgép előtt.
Sávos művelés: alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás
A 8-nál kevesebb művelőegységgel rendelkező, „strip-till” munkagépek 10–13 litert fogyasztanak hektáronként. A hagyományos, ekére alapozott módszerek üzemanyag-fogyasztása könnyedén eléri a 30 l/ha-t.2
Kisebb vetési költség
Különböző tanulmányok rávilágítottak a minimális talajművelési módszereknek a vetési költségek csökkentésében megmutatkozó előnyeire. Egy olyan technológia, amely a sorokra koncentrál, mint a sávos művelés, 30%-kal képes csökkenteni a költségeket egy szántásra alapozott technológiához képest, és 20%-kal egy mélyebb „min-till” módszerrel összehasonlítva.3
A sávos művelés előnyei: agronómiai előnyök
A talajélet és a talajszerkezet megóvása sávos műveléssel
A vetés során nem művelt sávokban a talaj biológiai aktivitása és nedvességtartalma nem szenved károkat. A takarónövényekből és/vagy a felszínen hagyott növénymaradványokból származó szerves anyagot a talaj mikroorganizmusai lebontják. Anyag-humusz komplexet létrehozva biztosítják a talajrészecskék kohézióját, ami a növények és a talaj kölcsönhatásában és a növények tápanyagellátásában nagy szerepet játszik.
Gyors és egyöntetű kelés
A talajnak a vetés vonalában, kapákkal vagy tárcsákkal történő megművelése ideális körülményeket teremt a gyors és egyöntetű keléshez minden magonc számára. A gyökérfejlődés az optimális mag-talaj érintkezésnek köszönhetően (finom talajszerkezet) erőteljes. A talaj sávokban történő megművelésével a vetés vonalában a talaj felmelegszik, ami megfelelő csírázás egyik feltétele. A talajnedvesség – átszűrődve a sorközökből a művelt sávba – elér a fejlődő gyökerekhez.
A sávos művelés megakadályozza az eróziót és a kérgesedést, és javítja a talaj teherbíró képességét.
A talajszerkezet a nem művelt sorközökben érintetlen marad, és a növénymaradványok is a felszínen maradnak. A sávos művelés a talaj teherbíró képességére is kedvező hatást gyakorol. Iszaposodásra hajlamos talajokon kevésbé intenzív a kérgesedés. Lejtős területeken az erózió problémája jelentősen mérséklődik.
Forrás:
1 https://normandie.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Normandie/506_Fichiers-communs/PDF/CULTURES/Conservation_des_sols/Strip_Till/Note_technique_strip_till_-_Normandie.pdf
2 https://chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/National/002_inst-site-chambres/actu/2022/COC_2022_VF.pdf
3 https://centre-valdeloire.chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/Centre-Val-de-Loire/122_Inst-Centre-Val-de-Loire/Produire_Innover/Recherche_Innovation/CRA_PRDAR/PRDAR_Agronomie/2018/2018_Strip_till.pdf