A KUHN tárcsás boronái nagy területteljesítménnyel biztosítják talajművelést és növénymaradvány-bedolgozást. A független tárcsák megkönnyítik a tartóművelést, még nagy mennyiségű szármaradvány esetén is, és kiváló magágy-előkészítést tesznek lehetővé. A KUHN tárcsás tartóművelői hozzájárulnak a nagyobb hozamokhoz és az üzemelési költségek csökkentéséhez, tehát végső soron a nyereségesség javításához.

Némely típus nem érhető el minden országban. Kérjük, az elérhetőséget mindig ellenőrizze helyi viszonteladójánál.

OPTIMER L

9 vagy 12 méteres munkaszélesség olyan, professzionális gazdálkodók számára, akik munkateljesítmény, használati egyszerűség és munkaminőség szempontjából a legjobbat keresik.

OPTIMER XL

A 620 mm-es tárcsaátmérővel rendelkező OPTIMER XL tarlóművelő kultivátorok 2–12 méteres munkaszélességgel állnak rendelkezésre. Az OPTIMER XL típusok optimális talajba hatolási képességgel rendelkeznek 5–15 cm munkamélységhez, még nagy mennyiségű növénymaradvány esetén is.

Miért hasznos a vontatott, függesztett vagy félig függesztett rövidtárcsa?

Ez a talajművelő eszköz sekély (5–8 cm közötti) és közepes (8–15 cm közötti) mélységű tarlóművelésre és magágy-előkészítésre használatos. Az OPTIMER L rövidtárcsa 510 mm átmérőjű tárcsalapokkal rendelkezik, amelyek peremén kisebb vagy nagyobb finomságú csipkézés segíti az aprómorzsás talajszerkezet létrehozását sekély művelés esetén, és a növénymaradványok hatékony, lebomlást elősegítő bekeverését mélyebb művelés során. 

Az OPTIMER XL tarlóművelő tárcsa 620 mm átmérőjű, durva csipkézésű tárcsalapokkal rendelkezik a szármaradványok alapos felaprítása és intenzív bekeverése érdekében, akár 15 cm-es munkamélységben, nagy munkasebesség mellett. 

A tarlóművelő rövidtárcsák előnyei a talajművelésben  

A tarlóművelő tárcsák alkalmazásának számos előnye van. Az aprító és a talajba keverő hatásnak az egyik legnagyobb előnye az gyomok előretörésének visszaszorítása, és a biomasszatömeg (növénytakaró, szármaradványok, szerves anyagok) kezelése. A rövidtárcsák hosszú távon a talaj tápanyagtartalmának kimerülését okozó erózió és a tömörödés gátlásával óvják a talajminőséget.  

A KUHN tarlóművelő tárcsa 4 előnye:  

  • Munkaminőség: Kovácsolt tárcsatartó karjaiknak, gumiblokkos tárcsabiztosításuknak, rendelkezésre álló egyengető eszközeiknek és opcióiknak, így például az állandó munkamélységet biztosító STEADY CONTROL rendszerüknek köszönhetően A KUHN rövidtárcsák kiemelkedő munkaminőséget nyújtanak.  
  • Akadálytalan talajátbocsátás: az OPTIMER termékcsalád típusainak nagy gerendelymagassága kivételes áteresztőképességet biztosít, még nagymennyiségű növénymaradvány esetén is. A tárcsák független tárcsatartó karokon való elhelyezkedése és a külső tárcsaagyak rendkívüli szabad áthaladást biztosítanak a növénymaradványok számára.  
  • Egyszerű használat: A tarlóművelési munkafolyamatoknak gyorsan és egyszerűen kivitelezhetőnek kell lenniük. Az OPTIMER rövidtárcsák beállítása egyszerű, és nagyon kevés karbantartást igényelnek, például a görgőscsapágyak és a tárcsák karbantartásmentesek. A még egyszerűbb használat érdekében további opcióként hidraulikus állítás is kérhető.
  • Multifunkcionalitás: Az OPTIMER tárcsák egyéb célokra is felhasználhatók: például SH aprómag-vetőegységekkel vagy TF 1512 mellső függesztésű tartálykombinációval felszerelve, takarónövények vetésére.  

A tarlóművelő rövidtárcsák tárcsalaptípusai :

Az OPTIMER L 510 mm-es átmérőjű tárcsalapjai 

Az OPTIMER L típushoz finom vagy durvább csipkézésű, 510 mm átmérőjű tárcsalapokkal elérhető. Ideálisan alkalmazhatók sekély tarlóművelésre és talajelőkészítésre. Kiváló teljesítményt nyújtanak 3–10 cm-es munkamélységben.  

Az OPTIMER XL 620 mm-es átmérőjű tárcsalapjai  

Az OPTIMER XL típusok 620 mm átmérőjű tárcsalapjai csak a durvább csipkézéssel állnak rendelkezésre. Optimális aprítási és talajba hatolási képességüknek köszönhetően 5–15 cm-es munkamélységben használhatók.  

A rövidtárcsák típusai 

Tarlóművelő tárcsáink 3 típusba sorolhatók:  

  • Független tárcsás, függesztett tárcsa
  • Csukható, függesztett tárcsa
  • Vontatott tarlóművelő tárcsa

Független tárcsás, függesztett rövidtárcsa

Ez a tarlóművelő kultivátor fix vázszerkezettel rendelkezik, és nagyon praktikusan használható növénytermesztő vagy vegyes gazdaságokban egyaránt. Kiemelt előnye a kompakt kivitel, valamint, hogy kisebb traktorokkal is használható. 

Csukható, függesztett rövidtárcsa

Ennek a tárcsának a vázszerkezeti szintén a traktor függesztőművére csatlakozik, de – a közúti vonulás megkönnyítése érdekében – hidraulikusan csukható kivitelű. A csukható, függesztett tarlóművelő kultivátor tökéletesen alkalmazható a több, elszórtan elhelyezkedő táblából álló gazdaságokban, és bármilyen körülmények között kiváló munkateljesítményt képes nyújtani. 

Vontatott tarlóművelő rövidtárcsa

Ez a vázszerkezet az OPTIMER kínálat legkorszerűbb tagja, és 4–12 méteres munkaszélességben érhető el. Nagy munkateljesítményt képes biztosítani, és számos opció és kiegészítő felszerelés áll rendelkezésre a munkaminőség javításához és a modern mezőgazdaság kihívásainak történő megfeleléshez. 

 

Visszatömörítő hengerek széles választéka 

Tömörítő hengerek széles választéka áll rendelkezésre az optimális elmunkálás biztosítására. A teljes OPTIMER termékkínálatban közel 10 henger áll rendelkezésre, így Ön minden bizonnyal talál közöttük a munkakörülményeihez és céljaihoz megfelelőt. Annak érdekében, hogy széles teljesítménytartományba tartozó traktorokon lehessen használni, a típustól függően a hengerek méterenkénti tömege 75-től 180 kg-ig változó.  

Optimer XL_Action_01.jpg

Munkamélység és hidraulikus nyomás  

Az olyan opciók, mint a STEADY CONTROL rendszer, garantálják az egyenletes munkamélységet a gép teljes szélességében. A hidraulikus nyomásszabályozásnak köszönhetően kiváló talajfelszín-követés elősegíti az üzemanyag-fogyasztás mérséklését hegyes-dombos terepen.  

 

Déchaumeur à disques OPTIMER XL 5000

Munkaszélesség  

Az OPTIMER termékcsalád tárcsák fix vázas, függesztett típusai (OPTIMER 100) 3–4 méteres, a csukható függesztett típusok (OPTIMER 100R) 4–6 méteres, a vontatott típusok (OPTIMER 1000) pedig 4–12 méteres munkaszélességben érhetők el.  

 

OPTIMER L 12000

Hidraulikus állítású tárcsák

Az állítási lehetőségek a KUHN kínálat DNS-ét jelentik, és ebből adódóan gyorsan és egyszerűen kivitelezhetők. Például az időmegtakarítás érdekében az OPTIMER tarlóművelő rövidtárcsák munkamélységének állítása a munka kezdetekor hidraulikusan végezhető. A csapágyak karbantartásmentesek, ami megkönnyíti a használatot, és segít elkerülni a kieső időket.  

A tarlóművelő tárcsák cserealkatrészei 

A szezon és a használat előtt érdemes időben ellenőrizni és beszerezni a cserealkatrészeket. Alkatrész shop-unkból eredeti, magas minőségi KUHN alkatrészek rendelhetőek. 

Kopóalkatrészek  

A tárcsalevél átmérője közvetlenül befolyásolja a talajművelést:  

  • Az „L” változatra az 510 mm átmérőjű tárcsalevelek vannak felszerelve. A kisebb átmérő által előidézett nagyobb forgási sebesség elősegíti a talaj fellazítását.  
  • Az „XL” változat 620 mm átmérőjű tárcsalevelekkel rendelkezik. Kúpos alakja kiváló kopással szembeni toleranciát, kiváló talajba hatolási és aprítási képességet, valamint a növénymaradványok talajba keveréséhez ideális működést biztosít.  

Kiegészítő alkatrészek 

A maximális teljesítmény garantálása érdekében kiemelt figyelmet fordítottunk a nagy igénybevételnek kitett alkatrészek fejlesztésére:  

  • A tárcsacsapágyak maximális kezelői kényelmet biztosítanak, a rendszeres kenés szükségessége nélkül.  
  • A kovácsolt tárcsatartó karok megakadályozzák a kövek beszorulását, és a praktikusan a csapágy felett elhelyezkedő csap minimalizálja a növénymaradványok feltekeredésének kockázatát.  
  • A négy rugalmas gumiblokk felveszi az ütésszerű terheléseket, és szabályozza a tárcsa talajnyomását és behatolási mélységét.  

Tarlóművelésre és talajelőkészítésre alkalmas egyéb mezőgazdasági munkagépek: Kapás tarlóművelő kultivátor.  

Déchaumeur à disques OPTIMER XL 5000

Tarlóhántás és ápolás a KUHN-nál kéz a kézben jár!

Tovább a cikkre