Fábián Béla

Fábián Béla

Ifjabb Fábián Béla családjával Miskolcon lakik, de mindennap kijár a negyven kilométerre lévő Hernádbűdre. Az édesapjával, idősebb Fábián Bélával közösen vezetett családi gazdaságuk ugyanis az alig 150 lelkes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falucska környékén rendelkezik 270 hektárnyi – saját, illetve bérelt – földterülettel. 1994-ben még 35 hektárral indultak, de azóta szépen gyarapodtak, s a parcellák számának növekedésével a gépparkjukat is igyekeztek folyamatosan bővíteni és korszerűsíteni.
 
"Az első KUHN gépet még 2015-ben vásároltam, ami egy Axis 30.1 W típusú, sebességarányos kijuttatásra képes, súlymérős kivitelű műtrágyaszóró volt és rögtön egy Levsak Big-Bag zsákemelőt  is beszereztünk hozzá. A márka nálunk már többszörösen is bizonyított, hisz 11 Kuhn gép büszke tulajdonosai vagyunk, ezáltal rövidtárcsa beruházásunk esetén sem volt kérdés, hogy melyik márka mellett tesszük le voksunkat!
 Az OPTIMER+ 6000 egy félig függesztett kivitelű, összecsukható, 6 m-es munkaszélességű rövidtárcsa. Gazdaságunkban szükség volt egy rövidtárcsa beszerzésére, mert a gabona tarlókon rövid idő alatt gyorsan meg kell csinálnunk a szükséges felső talajréteg átmozgatását, és bekeverését, ugyanakkor lezárását is. 510 mm átmérőjű, 6 mm vastagságú csipkézett tárcsalapok találhatóak, rajta, amiknek tökéletes a keverésük, és akár nagy zöld tömeget is képesek leforgatni. Mivel édesapámmal ketten csináljuk a családi vállakozást, így számunkra az időtényező mindennél fontosabb. Ezzal a géppel és a hozzá kapcsolt 9270-es STEYR traktorunkkal egy nap alatt kényelmesen, akár 50 Ha-t is kiváló minőségben meg tudunk csinálni. A gépre a zöldítési szabvány miatt kértünk egy 400 L-es SH vetőegységet is, amivel egy menetben a zöldítést 20 kg/ha dózisban el tudjuk vetni. Így még több időt tudunk megspórolni. A vetőmagokat a második tárcsa mögött elhelyezkedő pálcasorra szerelt ütközőlapos kijuttatóval tudja kijuttatni, amit az utána lévő henger nyom bele a kellő mélységbe."
A KUHN Optimer+ 6003 vontatott rövidtárcsa független tárcsákkal van felszerelve, és ideális gép a Fábián család által keresett minőségi, sekély talajműveléshez. Elősegíti a szerves anyagok gyorsabb lebomlását, mint például a zöldítés, és megakadályozza a nedvességvesztést a területen.
"Az üzletben nincs barátság, és minden gépbeszerzés előtt megversenyeztetjük a forgalmazókat, árajánlatot és specifikációt kérünk tőlük, és az alapján határozunk. Úgy gondolom, a KUHN idehaza már bizonyított, az ismerőseim körében is csak jót hallottam a termékeikről, minőségben, megbízhatóságban, ár-érték arányban abszolút versenyképesek a többi gyártmányhoz képest. Ráadásul az alkatrész- és szervizháttér is megfelelő, márpedig az utógondozás egyáltalán nem mindegy a mezőgazdasági eszközök esetében." - jelentette ki Fábián Béla.