Czakó Szabolcs a KUHN VB bálázókról

Családi gazdaságunkban szántóföldi növénytermesztéssel és húsmarhatartással foglalkozunk, közel 500 hektár területen tevékenykedünk. Ennek igen jelentős hányada gyep, illetve lucerna.A KUHN cégcsoporttal először 2016 februárban kerültem kapcsolatba, amikor Az év agrárembere díj „Fiatal gazda” kategóriájában engem ért az a megtiszteltetés, hogy átvehettem az elismerést. Azóta is gyümölcsöző az együttműködésünk a cégcsoporttal, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az évek során már hat darab KUHN mezőgazdasági gépet vásároltunk:
  • 2016: KUHN VB 2160 körbálázó, KUHN GA 6002 rendképző
  • 2017: KUHN FC 314 szársértős kasza
  • 2019: KUHN LEXIS 3000 permetező
  • 2021: KUHN FC 313 szársértős frontkasza, KUHN VB 3165 változó kamrás bálázó
Az egyre növekvő szarvasmarha állomány szálastakarmánnyal történő ellátása évről évre nagyobb nehézséget jelent, így elengedhetetlen volt számunkra egy robusztus, megbízható bálázó beszerzése. Magyarországon elsőként vásároltuk meg a KUHN VB 3165 típusú bálázóját. Ez a mezőgazdasági gép ékes bizonyítéka a KUHN cégcsoportra jellemző folyamatos műszaki innovációnak. A klímaváltozás következményeként adott munkafolyamatra nyitva álló időszak egyre rövidül. Jó példa erre a szenázs készítés, hiszen a száraz meleg időben alacsonyabb a növény nedvessége, tehát gyorsabban el kell végezni a bálázást. Létkérdés az optimális üzemeltetési sebesség nagysága, a VB bálázó alkalmas a feladat gyors végrehajtására. Emellett nagyon fontos szempont a műszaki megbízhatóság. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora kár érheti a gazdát, ha tetemes mennyiségű lucerna kerül kaszálásra, majd összesodrásra szenázs készítés céljából és adott esetben műszaki hiba történik a bálázóval. A KUHN biztosítja azt a minőséget, hogy ilyen ne fordulhasson elő, kisebb üzemzavar esetén pedig a cég magasan képzett szerviz csapata folyamatosan elérhető. Nagy jelentőséggel bír az a tény is, hogy a hengerek külső csapágyazásának köszönhetően csökkent a tűz kockázata is, ami szintén kiemelkedően fontos a munkafolyamat elvégzése során.
Napjainkban az egyre kisebb hozamú gyepek, lucerna területek eredményeképp előtérbe kerültek a nagy mennyiségű zöld tömeget adó növények, így például a rozs és a szudáni fű. Ezen növények esetében felértékelődött a szecskázási funkció, ez elengedhetetlen a megfelelő takarmány előállításához és erre gép tökéletesen alkalmas.
A gép és eszköz beszerzésénél meg kell vizsgálni a műszaki paramétereken túlmenően a humán oldalt is, hiszen az üzemeltetés a későbbiekben hosszú távú partneri együttműködéssel jár a gyártó és a gazda között.
Az elmúlt hat év tapasztalata alapján bátran kijelenthetem, hogy a KUHN Magyarország munkatársai szakmailag felkészültek, segítőkészek és minden esetben azon vannak, hogy az esetleges felmerülő kihívásokat mielőbb orvosolják. Az ilyen jó együttműködés a biztosíték a mezőgazdasági gépek tartós, hatékony alkalmazására gazdaságunkban.Írta: Czakó Szabolcs