Feri Mezőgazdasági BT.

Feri Mezőgazdasági BT.

A Feri Mezőgazdasági Bt., 1994 augusztusában alakult. Szántóföldi növénytermesztéssel, és gépi bérmunka szolgáltatással foglalkoznak. A gazdaság méretét tekintve 430 hektár, aminek a túlnyomó része mészlepedékes csernozjom talaj. Ezen a területen Őszi káposzta repcét, Őszi sörárpát, Őszi búzát, Tavaszi sörárpát, kukoricát termesztenek.

A kezdetekben hízó sertés felvásárlással is foglalkozott a Feri Bt., de a vágóhidak bizonytalan pénzügyi likviditási helyzete miatt a 2000-es évek elején befejezték ezt a tevékenységet.

2020-ban a Feri Mezőgazdasági Bt. egy Performer 4000 összecsukható mulcskultivátort vásárolt, hogy segítség őket a működési céljait teljesítésében.
"Termesztéstechnológia tekintetében, a talajművelés oldaláról megközelítve, a cég indulásakor hagyományos talajművelési rendszert alkalmaztunk, de amint 2006-ban befejeztem tanulmányaimat mezőgazdasági gépészmérnökként, úgy gondoltam, gazdaságosabbá tehető a talajművelés.” - mondta Prescher Péter a Feri BT. ügyvezető iagazgatója "
A fő szempont a vízmegőrző technológia, illetve a talajművelési menetszámok csökkentése volt. Akkor még forgatásos technológiába beillesztve vásároltunk 2005-ben egy Kuhn Maxima szemenkénti vetőgépet. Ez a vetőgép 2009-től gépkombinációként üzemelt tovább, ugyanis a tavaszi felesleges talajmozgatások elkerülése miatt, vásároltunk egy KUHN HR 4504 forgóboronát, amivel ténylegesen minden egy menetben történt. 2018 őszén egy extrém száraz időszakkal szembesültünk, nem tudtunk szántással megfelelő minőségű talajt készíteni őszi sörárpa alá, ezért gépdemonstráció keretében kipróbálhattuk, hogy a KUHN PERFORMER 4000 szántóföldi nehézkultivátor miként küzd meg ezekkel az extrém kihívásokkal. A kultivátort már nem kellett tovább szállítani, mert meggyőző volt a munkája, a száraz talajt úgy elmunkálta, hogy azon utána azonnal  forgóboronás vetőgép kombinációval el tudtunk vetni. A 2021-es évre a KUHN PERFORMER-nek köszönhetően teljes mértékben áttértünk a forgatás nélküli talajművelésre. A gép robosztus vázzal rendelkezik, 7,5 tonnás tömegét tekintve nem kell félni, hogy a talaj kidobja magából, és a hidraulikus kapaszár biztosításnak köszönhetően a gép károsodásának elkerülése is megoldott. A gép nyújtotta technológiát alkalmazva, a talajszerkezet megóvása mellett, azonnal vethető, kellő mértékben átmozgatott, lezárt, előtömörített talajfelszínt hagy maga után. A kultivátor felépítését tekintve, megvalósul a fokozatos mélyítéses talajművelés elve, valamint kezelhetőségét tekintve nagy mértékben megkönnyíti a gépkezelő dolgát, mert minden funkció beállítása a fülkéből elvégezhető anélkül, hogy a gépkezelőnek ki kellene szállnia.”
"Én  a KUHN PERFORMER 4000-t csak ajánlani tudom, minden gazdatársamnak, aki a talaj temőképességét és a talajszerkezet kímélését figyelembe véve gondol az utókorra is." - jelentette ki Prescher Péter.